Sunday 27 April 2014

Resepi Ikan Kerapu Masak 3 Rasa.

Koleksi Resepi Lazat Di Sini
Salam readers dan rakan-rakan fb Zara,
Maaf lewat sikit kak pos resepi yang diminta. Maklum lah kak sibuk dengan tempahan. Pada adik Zara Lela & Nurfatihah. Boleh lah cuba resepi kak ni ya. Boleh juga anda share kan entri kak ni di fb kalian & kalau anda jadi follower di blog kak lagi memudahkan, boleh dapat update yang cepat tentang tips-tips atau resepi. Untuk yang ingin menyertai Bengkel Masakan bersama juara masterchef Musim Pertama, Dato Fazlee Yakob, klik disini ya>> Bengkel Masakan Bersama Dato' Fazlee Yakob di Sabah

Resepi Ikan Kerapu Masak 3 Rasa. 
BAHAN IKAN

1)Seekor ikan Kerapu (sebenarnya ikan lain pun boleh seperti ikan putih, ikan siakap, ikan merah gitu)
2)minyak masak (untuk goreng ikan)
3)sedikit tepung jagung (lumur pada ikan sebelum di goreng)
4)Garam (agak-agak dari anda sendiri)


BAHAN SOS

1) 1 tin kiub nenas (kalau buah nenas, bagus lagi, sedap rasanya, tapi kalau nak memudahkan & cepat, boleh guna kiub nenas dalam tin)
2) 6 biji bawang merah - dipotong dadu
3) 2 biji bawang putih - dicincang halus
4) 8biji cili padi - dipotong kecil
5) 1 inci halia - dihiris halus
6) 1 biji tomato - dipotong dadu
7) 5 sudu besar sos cili
8) 5 sudu besar sos ikan
9) Garam secukup rasa
10) Ajinomoto secukup rasa
11) Gula secukup rasa
12) Minyak masak


BAHAN HIASAN
-Beberapa helai daun limau purut
-Daun sup/daun bawang untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA 
A) kita bermula dengan BAHAN IKAN 1.  Ikan dibersihkan 
2.  Lumurkan ikan dengan garam, kemudian tepung jagung luar dan dalam.
3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan.

Bila siap bahan ikan. Toskan ikan dan ketepikan ya.


BAHAN SOS
B) Senang saja, asalkan ikut langkah-langkah yang betul.
1)Tuangkan sedikit minyak dalam kuali, Tumiskan cili padi, halia, serai & bawang putih.
2) Bila sudah naik bau mengharum, masukkan sos cili, dan sos ikan
3) Kemudian masukkan nenas dan tomato
4) Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto dan cukup rasa.
5) Siap dan boleh tuang pada ikan tadi.


BAHAN HIASAN
C) bahan C ni terpulang pada kreativiti kalian ya. 
1) Taburkan daun sup/daun bawang. 




Untuk tempahan kek kontena, kek hari lahir, tunang/hantaran/perkahwinan, katering, roti jala, cupcake, creampuff atau ingin menjadi ejen kek kontena, boleh lah hubungi kak di Whatsapp/sms: 012-8440271. Atau inbox/pm di fb page: 
WeChat ID: zaracakedankatering
Twitter: @thezarashopz
Instagram ID: zaracakekatering





No comments:

Post a Comment